Olika svenska försäkringar och prisnivåer

Livet blir enklare, tryggare och bekvämare om du är ordentligt försäkrad. Försäkringsutbudet i Sverige är stort och det är en djungel av olika alternativ gällande de vanligaste försäkringarna; hem- bil- och reseförsäkringar. Ett par riktigt stora försäkringsbolag i Sverige är Folksam, Trygg Hansa och If. Prisnivåerna mellan de största försäkringsbolagen i Sverige kan skilja sig en del åt. Flertalet försäkringsbolag ger kunderna bättre priser ju fler försäkringar de tecknar hos dem. En del mindre försäkringsbolag kan vara mycket billigare än de större försäkringsbolagen. Det lönar sig därför att jämföra och noggrant kontrollera vad som ingår i försäkringspriset. En annan viktig aspekt av kostnader finns under kategorin självrisk. Det vill säga det du som kund behöver betala ur egen plånbok för att försäkringen ska träda i kraft.

Två viktiga begrepp inom försäkringar är självrisk och försäkringspremie. Dessa begrepp bör du som konsument känna till för att kunna göra ordentliga jämförelser av priser på försäkringar. Det första begreppet, självrisk, är kort och gott den avgift du själv tvingas betala för att få ut dina försäkringspengar. Har du exempelvis en självrisk på 1 000 kronor är det detta belopp du måste betala för att överhuvudtaget få ut din försäkringsersättning. Försäkringsbolaget ska alltid kunna redovisa hur stor den egna självrisken är. När du tecknar en försäkring kan du oftast välja om du vill ha en hög självrisk – vilket medför en lägre månadskostnad för försäkringen. Försäkringspremien står i motsatt proportion, vilket i praktiken innebär att ju högre självrisken är, desto mindre kostsam blir försäkringspremien och vice versa.

Hemförsäkring

Boendet blir tryggare med en hemförsäkring oavsett om du bor i hus, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Om du tecknar en hemförsäkring har du ett bra skydd mot skador på egendom och stulna eller förstörda saker. En hemförsäkring innebär en hel del olika delar och det är bra att ta sig tiden att kontrollera vad som verkligen ingår. I stort sett alla hemförsäkringar brukar inkludera en 45 dagars reseförsäkring. Skillnaderna på olika hemförsäkringar varierar mycket om du bor i hus, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Du tecknar därav alltid en hemförsäkring i relation till din boendeform. Räkna med ungefär 60–200 kronor i månaden för en grundläggande hemförsäkring. Priset varierar beroende på vad som ingår, storlek på boende och vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din försäkring hos.

Bilförsäkring

I Sverige är det lag på att ha en trafikförsäkring på ett fordon som är i trafik. Detta ingår självklart i en bilförsäkring. Dock behöver du inte ha en bilförsäkring för att få bruka fordonet i trafik. En trafikförsäkring måste du dock ha. Detta är även det billigaste alternativet. Vill du försäkra bilen ytterligare brukar det finnas hel- och halvbilsförsäkringar att välja på. Priset på en bilförsäkring varierar kraftigt beroende på bilens ålder, körsträcka och hur länge föraren har haft körkort. Mellan tummen och pekfingret kan du räkna med att en bilförsäkring kostar ungefär 500–900 kronor i månaden beroende på om du väljer att teckna en halv eller hel bilförsäkring. Väljer du att endast teckna en trafikförsäkring blir det förstås billigare.

Reseförsäkring

Om du har en hemförsäkring har du förmodligen en reseförsäkring på 45 dagar. Ska du ut och resa längre än så bör du ha en reseförsäkring som täcker hela resans längd. Det bästa alternativet om du har en hemförsäkring är att helt enkelt be om att förlänga de 45 dagarna som ingår i en hemförsäkring. Vad gäller priser brukar en förlängning av hemförsäkringen vara ett billigt alternativ. Annars finns det specifika reseförsäkringar som täcker aktiviteter som dykning, klättring och vandringar. Vill du ha en reseförsäkring som täcker det mesta kan du räkna med 800–900 kronor per månad om du vill att den ska täcka de mer riskabla reseaktiviteterna. Prisnivåerna skiljer sig om reseförsäkringen ska gälla i hela världen, Europa eller USA.

Tänk på detta!

När det gäller försäkringar och prisnivåer ska du se till att du inte är överförsäkrad eller underförsäkrad. Kontrollera försäkringspremie, självrisk och vad som ingår i respektive försäkring. Är du anställd kan det finnas en hel del bra försäkringar från din arbetsgivare eller facket. Dessa kan vara mycket generösa både vad det gäller priser, vad som ingår och trygghet. Idag går det relativt lätt att fylla i uppgifter över nätet och få prisförslag direkt från försäkringsbolagen. Jämför olika priser, vad som ingår och hur höga självrisker och försäkringspremier du som tecknande kund förväntas betala. Sist men inte minst: använd ditt sunda förnuft när du tecknar en försäkring. Att inte ha en försäkring kan bli en dyr affär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *