Försäkringar svenskar behöver när de reser utomlands

Att resa är otroligt spännande, och det gör vi svenskar flitigt när vi semestrar utomlands. En sak som du inte får glömma är att försäkra dig inför din resa, och det kan bli onödigt dyrt om du inte har en giltig försäkring. En hemförsäkring täcker oftast de första 45 dagarna, men sedan är det upp till dig att ordna med en reseförsäkring. Det finns många faror med att resa utan försäkring, och en av de största är att du inte kan bli hemskickad kostnadsfritt om du råkar bli allvarligt sjuk. En reseförsäkring täcker det mesta när du befinner dig utomlands så som stöld av värdesaker eller hemresa vid allvarlig sjukdom, men tänk på att du alltid måste stå för självrisken.

En självrisk är den del som du som kund måste betala för att försäkringsbolaget täcker eventuella kostnader som uppkommer vid stöld eller allvarlig sjukdom. Denna kan se olika ut baserat på vilket försäkringsbolag du väljer, och det finns även flera olika reseförsäkringar att välja mellan. Vissa riktar in sig mot backpackers medan andra erbjuder förmånlig täckning för kortare resor. Över lag är det dyrast att försäkra en längre resa, men tack vare populära bolag som ERV (Europeiska reseförsäkring) kan du få skräddarsydda reseförsäkringar för långtidsresenärer. De gäller nästan överallt i världen och priset baseras på var du befinner dig. Du kan välja fritt bland tillgängliga länder i en lång lista, och sedan får du ett prisförslag.

Vad påverkar priset på reseförsäkringen?

Det finns flera kriterier som ett försäkringsbolag använder sig av för att göra en helhetlig riskbedömning av dig. Det fungerar lite på samma sätt som en bank, och de vill försäkra sig om att du inte lider av några allvarliga sjukdomar, att du inte är för gammal att teckna en reseförsäkring, samt vilket land du ämnar resa till. Vissa länder är säkrare än andra, och då gör försäkringsbolaget en annan riskanalys jämfört med osäkra länder där det kanske pågår oroligheter. Instabila regioner är inte lätta att få försäkrade, men samtidigt är det inte många turister som reser till krigshärjade länder. Det finns dock flera skillnader på länder världen över, och kriminalitet, fattigdom, utanförskap samt andra faktorer spelar självklart roll i riskanalysen.

Tillägg för en reseförsäkring

Du som reser kan ofta teckna tilläggsförsäkringar direkt via nätet hos försäkringsgivaren, och det sker samtidigt som du tecknar den initiala försäkringen. Om du dessutom har flera försäkringen hos ett och samma bolag kan du få förmånligare pris, men tänk på att många bolag inriktar sig specifikt på resor. Då kan de erbjuda billigare priser än andra försäkringsgivare som erbjuder hemförsäkringar och bilförsäkringar. Att resa är underbart, men att inte behöva känna oro för vad som komma skall är något utöver det vanliga. Om du väljer en svensk försäkring kan du alltid känna dig trygg eftersom du är garanterad en hemresa via ambulansflyg om något skulle inträffa. Se bara till att alla eventuella tillägg inte kostar allt för mycket.

När ska du teckna en reseförsäkring?

Det är alltid bäst att teckna den innan avfärd, och alla försäkringsbolag går inte med på att du tecknar en försäkring när du redan har anlänt. I vissa fall kan de göra undantag, men det gäller oftast för enstaka dagar i utlandet. Var noga med att alltid teckna en reseförsäkring om du inte redan har en, och säkerställ även att exempelvis Mastercard, VISA eller hemförsäkringen täcker de första dagarna av resan. En hemförsäkring brukar täcka 45 till 60 dagar beroende på försäkringsgivaren. Om du inte är försäkrad kan det bli väldigt dyrt om du skulle råka illa ut eller bli rånad på egendom. Det är inte alltid enkelt att få hjälp av utländska myndigheter vid brott, och det är inget du bör förvänta dig heller.

Sammanfattning

En reseförsäkring är otroligt viktig för dig som reser utomlands, och den kan vara värdefull vid olyckor, stölder eller allvarliga skador som kräver en hemresa. Var noga med att teckna en försäkring som har en låg självrisk samtidigt som den täcker många olika saker, och välj tilläggsförsäkringar noggrant. Det är inte alltid bra att välja alla slags tillägg som finns eftersom några kan vara onödiga i landet där du kommer befinna dig. Du kan även teckna en försäkring enkelt och smidigt via nätet, och du behöver inte ringa upp något bolag för att få det beviljat. Du får fakturan skickad via e-post eller brev, och sedan är det bara att betala innan avfärd. En reseförsäkring är till för din trygghet, och du bör alltid teckna en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *