Försäkringar i Sverige

Försäkringar är viktiga av många olika anledningar. Den viktigaste anledningen av dem alla är dock att en försäkring kan skydda dig och din plånbok mot olyckor och sjukdomar. I Sverige finns det försäkringar för det mesta – bilar, båtar, bostadsrätter, villkor, sjukdomar och djur. Detta är såklart en stor fördel med tanke på att det både är dyrt och energikrävande att reparera bilar, betala sjukhusräkningar och ersätta stulna föremål. På denna sida kommer du kunna läsa allt om försäkringar i Sverige. Du kommer bland annat kunna läsa mer om vilka försäkringar som är de viktigaste, hur du tecknar en försäkring samt vad du bör tänka på innan du tecknar en försäkring. Du kommer även kunna läsa mer om hur du kan sänka priset på din försäkring för att komma undan billigare. Vi börjar med att gå igenom hur en försäkring fungerar.

En försäkring tecknas hos ett försäkringsbolag och i Sverige har vi mängder av försäkringsbolag att välja mellan. Vilket som passar dig beror helt på vad du vill betala för din försäkring samt vad det är du vill försäkra. Vissa försäkringsbolag erbjuder till exempel enbart djurförsäkringar medan andra erbjuder ett varierat utbud. Försäkringen betalas antingen årsvis eller månadsvis och kostnaden för försäkringen kallas för försäkringspremie. Skulle en olycka inträffa eller om du skulle drabbas av en sjukdom behöver du i de allra flesta fall betala en självrisk. Nivån för denna självrisk varierar dels beroende på vilken försäkring det gäller och dels på vilken självrisk du själv vill ha. I vissa fall kan du nämligen välja en högre självrisk för att minska försäkringspremien. Vill du hellre betala mindre om en olycka skulle inträffa kan du välja en lägre självrisk men då blir försäkringskostnaden högre.

De viktigaste försäkringarna

Det finns vissa försäkringar som är viktigare än andra. De allra vanligaste försäkringarna idag är hemförsäkringen och bilförsäkringen. Hemförsäkringen är viktig eftersom den dels skyddar din egendom i hemmet vid olyckor eller brott och dels skyddar dig och din familj när ni är på resande fot. Dock täcker hemförsäkringen inte skador på själva bostaden, till exempel tak eller väggar, så om du vill försäkra en villa bör du även teckna en villaförsäkring. Ett av hushållets största inköp är bilen och därför är det inte konstigt att bilförsäkringen också är en av de vanligaste försäkringarna idag. Det finns tre olika bilförsäkringar att välja mellan: trafikförsäkring (som alla trafikanter måste ha enligt lag), halvförsäkring och helförsäkring. Mer om dessa försäkringar och hur de fungerar kommer du kunna läsa om på vår hemsida. Vi kommer ge dig all den information du behöver gällande din försäkring.

Innan du tecknar försäkring

Det finns en del saker att tänka på innan du tecknar en försäkring, vare sig det gäller en hästförsäkring eller en hemförsäkring. Först och främst bör du inte vända dig till första bästa försäkringsbolag, eftersom du då riskerar att betala mer än vad du egentligen behöver. Därför är det viktigt att du alltid jämför försäkringar från flera olika försäkringsbolag innan du väljer ut en försäkring. Genom att göra på detta vis kan du spara pengar och hitta försäkringsvillkor som passar just dig och din individuella situation. Vi kommer ge dig all information du behöver innan du tecknar din kommande försäkring för att du ska kunna hitta en försäkring som passar just dina önskningar. Har du väl ingått ett försäkringsavtal kan det vara svårt att ta dig ur det och just därför är det viktigt att du är väl förberedd.

Billigare försäkring?

En vanlig fråga när det gäller försäkringar är: går det att få en billigare försäkring? Svaret på den frågan är ja. Dock beror det lite på vilken försäkring det rör sig om. När det gäller djurförsäkringar kan du få rabatt om du väljer att teckna en försäkring till djuret i tidig ålder. Du kan även få trevliga rabatter om du är medlem i en klubb eller förening relaterad till det du vill försäkra. Ett tips är även att ställa försäkringsbolag mot varandra och berätta vilka prisförslag du har fått från andra bolag. På så sätt kan du sätta företagen i konkurrens och därmed pressa ner priset. Glöm inte att självrisken också kan påverka försäkringskostnaden en hel del. Vi hoppas du ska få all information du behöver hos oss och att vi kan hjälpa dig hitta en försäkring som passar just dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *